Blog

Duurzaam reizen, is dat eigenlijk wel mogelijk?

Duurzaam en duurzaamheid zijn van de twee meest uitgesproken woorden tegenwoordig. Iedereen wil duurzaam zijn, wil alleen maar duurzame producten en alles wordt beoordeeld langs de duurzaamheidsmeetlat. Ook duurzaam reizen is een hot item. Nou is de grote vraag of duurzaam reizen eigenlijk wel mogelijk is.

Duurzaam reizen is voor ons Nederlanders nog best lastig

Kijk je heel secuur naar wat duurzaam reizen is, dan zou je kunnen stellen dat duurzaam reizen onmogelijk is. Je laat hoe je het ook wendt of keert altijd sporen na. Toch kun je wel duurzamer reizen. Veel duurzamer zelfs. Duurzaam reizen is voor ons Nederlanders nog best lastig., We zijn immers dol op verre reizen en vertoeven in de vakantieperiode graag in het buitenland. En dan weet je meteen ook dat dit nooit zonder gevolgen blijft, als je kijkt naar de factor duurzaamheid. 

Het minimaliseren van de footprint die je achterlaat

Ga je vliegen, dan weet je dat er sprake is van CO2 uitstoot. Alle vormen van toerisme hebben invloed op de lokale cultuur en de natuur en je laat hoe dan ook altijd een ecologische voetafdruk achter. In het kader van duurzaam reizen kun je wel proberen die footprint te minimaliseren. Duurzaam reizen is dan ook vooral een kwestie van bewuste keuzes maken. Het is verstandig omgaan met de natuur en het is altijd een kwestie van maximaal rekening houden met het milieu. Het is bovendien proberen zo weinig mogelijk invloed te hebben op de lokale bevolking op je vakantieadres. 

Voortaan economy class of kies voor de groene trein of bus

Duurzaam reizen kan ook zijn dat je voortaan dichter bij huis blijft. Je kiest voortaan voor groenere reizen en gaat met de trein en bus. Want die bieden nou eenmaal de meest groene mogelijkheden wat betreft reizen. Ga je wel vliegen, dan kun je desondanks wel duurzamer te werk gaan. Je houdt rekening met het boeken van de vlucht en je boekt standaard een vlucht zonder overstap. Je zweert voortaan bij economy class en je kiest natuurlijk standaard de meest duurzame vliegtuigmaatschappij. 

Respecteer de lokale bevolking en beperk afval

Ook wat betreft het verblijf kan het natuurlijk altijd duurzamer. Zo zijn bijvoorbeeld de ecohotels in opmars. Ben jij iemand die wil laten zien echt aan duurzaamheid te hechten, dan is het boeken van een dergelijk hotel een logische stap. Dat je bovendien de lokale bevolking optimaal respecteert en zuinig bent met het maken van afval, mag ondertussen als iets vanzelfsprekends verondersteld worden.

 

Laat een antwoord achter