Blog

Komen we door de jaren heen ooit nog van bepaalde ziektes af?

Het is erg vervelend om ziek te zijn. Hoe vervelend dit is, hangt natuurlijk af van welke ziekte je hebt en hoe ernstige klachten je hebt. Als je bijvoorbeeld last hebt van een griepje, is er in de meeste gevallen niets aan de hand, maar wanneer dit gepaard gaat met hevige koorts, kan het toch erg vervelend zijn. Ook zijn er natuurlijk veel ernstigere ziektes die niet zo makkelijk te verhelpen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kanker. Dit is een ziekte die jaarlijks vele levens eist en waar dus beter vandaag dan morgen een medicijn voor zou komen. Toch is dit ontzettend lastig aangezien er dagelijks onderzoek naar wordt gedaan, maar dit tot nu toe weinig oplevert.

 

Hoe zijn we als mensheid van andere ziektes afgekomen?

Als je nadenkt over andere ziektes die op dit moment nagenoeg nooit meer voorkomen, zul je merken dat sommige ziektes eigenlijk niet eens meer bestaan in ons land. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld ziektes die simpelweg vanzelf over zijn gegaan. Echter, er is ook een vrij lang rijtje van ziektes die door middel van vaccins is weten te verhelpen. 

 

Daarom vinden veel mensen het ook erg belangrijk dat iedereen die de mogelijkheid heeft, zich laat vaccineren. Je kunt op die manier bijdragen aan het bestrijden van ernstige ziektes. Zo is het bijvoorbeeld sterk aan te raden om de hepatitis a vaccinatie te nemen. Je weet hierdoor zeker dat je niet dodelijk ziek zult worden wanneer je toch hepatitis a oploopt. Ook is het slim om de dktp vaccinatie te nemen. Dit is een prik waardoor je lichaam antistoffen tegen verschillende ziektes zal aanmaken. Dat is natuurlijk erg handig aangezien je hierdoor niet het risico loopt om ernstig ziek te worden wanneer je besmet raakt. 

 

Waarom is er geen vaccin tegen kanker en andere ziektes?

Veel mensen vragen zich af waarom het vooralsnog niet is gelukt om een vaccin tegen ziektes als kanker te ontwikkelen. Dat komt simpelweg doordat deze ziekte in je lichaam op een compleet andere manier wordt aangepakt als een virus of een andere infectieziekte. Het is namelijk zo dat kanker ontstaat door een fout van het lichaam. In principe gaat alles mis bij de celdeling en verspreidt dit zich door het lichaam. Bij ziektes die te verhelpen zijn met een vaccin, worden er in het lichaam antistoffen aangemaakt en is het de bedoeling dat het vaccin het lichaam triggert om dit te doen zonder ziek te worden. 

 

Laat een antwoord achter