Blog

Reisvaccinaties plan je zo als je lekker op vakantie gaat

De zomervakantie staat voor de deur, en in Nederland zijn de corona maatregelen gelukkig versoepeld. Ook in veel delen van de rest van de wereld lijkt het beter te gaan dan vorige zomer. Dit is heel goed nieuws voor de mensen die weer op vakantie willen gaan. Er zijn namelijk nu veel opties mogelijk. Wel is het niet meer zo vanzelfsprekend als voor de pandemie. Veel landen hebben nu een extra beleid wat betreft reisvaccinaties en corona testen. Reisvaccinaties waren voorheen alleen nodig als je naar een land op reis ging waar nog bepaalde gevaarlijke ziektes voorkomen, zoals DTP of Hepatitis. Maar nu kan het maar zo zijn dat een land je niet wil binnen laten tenzij je een corona test gedaan hebt of gevaccineerd bent tegen het virus. Voor elk land zijn de regels anders, en dit maakt het soms heel ingewikkeld om uit te zoeken wat je nou precies waar nodig hebt. Daarom schrijf ik deze blog over reisvaccinaties en reis corona testen. Zo leer je iets meer over de regels en waar je vaccinaties, testen en afspraken kan inplannen. Veel leesplezier en alvast een hele fijne vakantie gewenst!

Wat is een reisvaccinatie precies en hoe regel je dat?

Een reisvaccinatie kan een vaccinatie voor verschillende virussen zijn. Afhankelijk van welke virussen er in een land zijn kan het sterk aangeraden worden of zelfs verplicht worden door een land om de juiste vaccinaties te nemen. Zo mag je niet bepaalde delen van China in reizen zonder een gele koorts vaccinatie. De reisvaccinaties die je op dit moment kunt krijgen zijn voor Hepatitis A en B, DTP, Buiktyfus, Gele Koorts, Meningitis, Rabiës, TBC, Cholera, BMR, Teken encefalitis, en Japanse encefalitis. Daarnaast kun je natuurlijk ook een corona vaccinatie nemen, maar dat hangt af van de vaccinatieprogramma’s van je thuisland. Vrijwel al deze ziektes zijn zeldzaam onder reizigers, en kun je alleen in bepaalde delen van de wereld oplopen. Check via bijvoorbeeld de GGD of een onafhankelijke website zoals vaccinatiesopreis.nl voor welke bestemming je reisvaccinaties nodig hebt.

En hoe zit het met corona testen voor een reis binnen of buiten de EU?

De situatie wat betreft corona testen en reizen naar het buitenland verandert continu. Daarom is het het beste om het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden. Deze passen namelijk het reisadvies aan waar nodig is. Als je weet of en wat voor test je nodig hebt voor je vakantiebestemming, dan kun je die afspraken heel makkelijk inplannen. Dit moet bij private bedrijven, en er zijn 4 soorten testen. De sneltest, PCR test, serologietest en antistoffen sneltest. Afhankelijk van wat je bestemmingsland vereist, kun je dan een afspraak inplannen!

Laat een antwoord achter