elektrische fiets voorwielmotor
Blog

Voorwielmotor – simpel maar doeltreffend!

Jarenlang heb ik op een gewone fiets gereden, ik vond het heerlijk. Maar nu ik wat minder tijd heb om aan lange fietstochten te besteden, maar er nog steeds heerlijk op uit wil, heb ik een elektrische fiets aangeschaft. Met een voorwielmotor! Er namelijk zijn diverse plekken waar je de motor van de e-bike kan vinden op de fiets.

En de populariteit van e-bikes groeit ongekend hard. De e-bike is de afgelopen jaren flink in prijs gezakt, waardoor de populariteit flink gestegen is. Inmiddels wordt er in Google zelfs meer op een elektrische fiets gezocht dan een gewone fiets! Wie zich oriënteert op een e-bike zal merken dat e-bikes voornamelijk met een middenmotor of voorwielmotor geleverd worden. Bij een voorwielmotor zit de motor, zoals de naam al doet vermoeden, in het voorwiel gemonteerd. In dit artikel leg ik uit wat de voordelen van een e-bike met voorwielmotor zijn. Daar ben ik tenslotte Jos op Reis voor!

Voordelen van een voorwielmotor

Voorwielaandrijving rijdt het best in combinatie met een gelijkmatige ondersteuning (gebruik trapkrachtsensor) en een lichte motor. Een e-bike met voorwielmotor kent meerdere voordelen ten opzichte van een middenmotor:

1.      Lagere aanschafprijs

Een voorwielmotor is minder complex als een middenmotor. De techniek erachter is simpel maar doeltreffend. Doordat complexe techniek ontbreekt is een e-bike met voorwielmotor goedkoper in aanschaf.

2.      Stiller in gebruik tijdens het fietsen

De complexere techniek bestaat voornamelijk uit een overbrengingsstelsel van tandwielen. Deze tandwielen grijpen tijdens het fietsen in elkaar, wat een hoorbaar geluid maakt. Bij een voorwielmotor ontbreken deze tandwielen, waardoor een voorwielmotor nauwelijks hoorbaar is tijdens het fietsen.

3.      Geschikt voor naaf- en derailleurversnelling

Een voorwielmotor is prima te combineren met zowel een naaf- als derailleurversnelling en alle soorten kettingkasten. Een naafversnelling is een onderhoudsarm versnelling systeem. Het grote voordeel van een naafversnelling is dat er een gesloten kettingkast gemonteerd kan worden. Hierdoor krijgen stof, vuil en water geen grip op de ketting of chainbelt, waardoor deze minder snel slijt. Een derailleurversnelling is eenvoudiger qua techniek, maar wel geschikt voor e-bikes met meer versnellingen. Derailleurversnellingen zijn met name bekend van racefietsen en mountainbikes. Vooral in heuvelachtig terrein, waar er veel kracht op de ketting gezet wordt, komt een derailleurversnelling goed tot zijn recht. Een derailleurversnelling moet reflexmatig schoon gemaakt worden, omdat vuil alle kans heeft om zich af te zetten op de ketting en tandwielen.

4.      Mogelijkheid tot vrijloop

Een voorwielmotor beschikt over een zogenoemde vrijloop. Dit betekend dat wanneer de accu onverhoopt een keer leeg is nog gefietst kan worden als een ‘normale’ fiets. Een middenmotor fietst zonder ondersteuning enorm zwaar, omdat het tandwielsysteem in beweging gezet moet worden. Bij een voorwielmotor speelt dit probleem niet: zonder trapondersteuning fietst een voorwielmotor zonder problemen door.

Voorwielmotor aanschaffen?

Ben je van plan om een voorwielmotor aan te schaffen? Bezoek altijd een e-bike en maak een lange en uitgebreide proefrit. Let daarbij goed op de rijeigenschappen en het fietscomfort. Zo voorkom je een miskoop en schaf je een e-bike aan waar je veel kilometers fietsplezier aan beleeft!

Laat een antwoord achter